10+1 masszív tévhit a HPV-ről - és cáfolatuk!

10+1 masszív tévhit a HPV-ről - és cáfolatuk!

Több év nemi gyógyászati tapasztalattal a hátam mögött bátran kijelenthetem, hogy a HPV a leginkább félreértett szexuális úton terjedő fertőzés. Egy olyan önkényes gyűjtés következik most, amiket az érintettek a leggyakrabban állítanak (mert olvasták vagy hallották valahol), és amikkel én is a legtöbbször találom szemben magam a rendeléseimen. Le a tévhitekkel!

 • A HPV csak a nőkre veszélyes. - Nem igaz, mert habár valóban ez a vírus felel a méhnyakrákok 99%-áért, de ménhyakon kívül a végbélben, a fej-nyak régióban és a péniszen is tud daganatot okozni. Plusz, a férfiak ugyanúgy hordozhatják a vírust, mint a nők.

 • A HPV fertőzés egy életre szól és halálos. - Nem igaz, mert egy egészséges immunrendszer a HPV fertőzések 98%-át legyőzi 6-12 hónapon belül. Daganatot pedig csak az úgynevezett magas rizikójú típusok tudnak okozni, és azok is több éves fennállás után! Lehet elhúzódó a fertőzés, ha például a pár nem védekezik óvszerrel, mert akkor folyamatosan oda-vissza adogatják a vírust, tehát lesz utánpótlása a fertőzésnek, hiába gyógyulna meg a régóta meglévő.

 • A HPV oltás veszélyes és felesleges. - Az egyik legkárosabb tévhit, hiszen a HPV oltást már több millió ember kapta meg a világon, és többször igazolták, hogy a róla szóló negatív mendemondák álhíreken vagy áltudományos eredményeken alapulnak. A ma elérhető legmodernebb HPV-oltással a HPV-fertőzések kb. 85%-a kivédhető, és gyakorlatilag egy daganatmegelőző oltásnak tekintjük! Ezt jelzi az, hogy egyre több ország beveszi a fiatalkorban adandó kötelező védőoltások körébe.

 • Amíg HPV-m van, nem lehet oltani. - Azért nem igaz, mert a meglévő HPV-fertőzés ellen zajló immunválasz és a HPV-oltásra adott immunválasz semmilyen módon nem befolyásolja egymást. Egész egyszerűen időt nyerünk, ha minél előbb elkezdjük az oltási sort, amit “HPV-pozitívan” is meg lehet, sőt, meg kell kezdeni!

 • A HPV oltás előtt HPV szűrés kell, mert az oltás nem hatásos azokkal a típusokkal szemben, amikkel már megfertőződtem. - Részben megválaszoltam fent: az oltást azért adjuk, hogy megelőzzük a HPV-fertőzést. Mivel a HPV-fertőzések 98%-át az immunrendszer legyőzi, utána mindenki “tiszta lappal” kezd, azaz bármikor bármilyen HPV-vel újra tud fertőződni. Ezért felesleges az oltási előtti HPV-szűrés, illetve ha ehhez kötik az oltás beadását.

 • HPV-m van a méhnyakamban, úgyhogy biztos van máshol is. - Közel sem biztos, hiszen a HPV mindig abban az egy pontban okoz fertőzést (a hámban), ahová a vírus került, és nem terjed szét a szervezet összes sejtjébe, mint pl. a HIV. Tehát, ha csak egy helyen van HPV-fertőzés, még nem biztos, hogy máshol is lehet, de szexuális szokásoktól függően előfordul.

 • Szeretnék a szájüregből HPV-t szűretni. - A tudomány mai állása szerint, habár a HPV okozhat a fej-nyak régióban daganatot, de a szájüregi szűrés rutinszerűen nem javasolt. A helyzet ugyanaz, mint amikor a HPV-t egyéb, egyébként tünetmentes területről szűrjük: ha pozitív az eredmény, akkor tudjuk, hogy hordozzuk a vírust, de kezelést továbbra sem lehet alkalmazni. Egyébként a HPV és az orális szex kapcsolata az egyik legkevésbé ismert terület a tudomány számára ebben a témában.

 • Azt mondták, szőrtelenítsem az intim testtájakat, hogy a kondilómák jobban látszódjanak. - Igazából szigorúan tilos addig bármilyen módon szőrteleníteni, amíg valakinek HPV-okozta nemi szemölcse (kondilómája) van. A legtöbb szőrtelenítő (penge, trimmelő, epilátor) mikroszkopikus sebeket ejt a bőr felszínén, és ezeket az eszközöket a bőrön húzva tovább lehet terjeszteni a fertőzést! Egy gyakorlott nemi gyógyászt nem akadályozza meg a fanszőrzet abban, hogy észrevegye a szemölcsöket.

 • Kérek egy HPV-szűrést a partneremnek is, hogy megtudjam, kitől fertőződtem meg. - Ezt sajnos a HPV-szűrés eredménye nem tudja megmondani, mint ahogy a fertőződés lehetséges időpontját sem. Egyrészt, a HPV lappangási ideje több hónap is lehet, ennyi idő után válik egyáltalán kimutathatóvá. Másrészt, az immunrendszer le tudja győzni még az előtt, hogy kimutatható lenne. Magyarul, ha van egy 3 hónapja együtt levő pár, és mindkettő különböző HPV-t hordoz, akkor az még az előéletükből származik, és nem egymástól.

 • Járok nőgyógyászhoz meg rákszűrésre, az elég, nem?! - Nem! A méhnyakból végzett rákszűrés nem ugyanaz, mint a HPV-szűrés (és ritkán végzik el egyszerre a kettőt): pontatlanabb, és akkor válik pozitívvá, ha már vannak elváltozott sejtek, azaz későn (pláne, ha 2-3 évente végzik csak el). A HPV-szűréssel megtalált magas rizikójú HPV-típus már ráirányítja a figyelmet arra, hogy gond lehet, és önmagában azt jelenti, hogy gyakrabban kell méhnyakrák-szűrésre járni, sőt, már olyan szűrőmódszerek is elérhetőek, amik a HPV-szűréssel egy időben vett mintából kimutatják, hogy a sejteken belül van-e nyoma daganatos átalakulásnak.

 • +1: A végbélnyílásnál voltak kondilómák, de azokat kezelték. Ez elég, nem?! - Nem, mert a HPV a végbélcsatornában és végbélben is tud fertőzést okozni, tehát ha a végbélnyílásnál van HPV, akkor ki kell zárni, hogy az ánuszban nincs-e, sőt, javasolt a proktológiai vizsgálat is. Nem mellékes tény, hogy HIV-vel élő férfiak körében a végbél-daganat vezető halálok, és ezek nagy részét a HPV okozza!

Gyógyszerek, amiktől rettegnek a betegek #1: izotretinoin (Roaccutan™)

Gyógyszerek, amiktől rettegnek a betegek #1: izotretinoin (Roaccutan™)

Vigyázat, tévhit-oszlatás következik! Egyes bőrgyógyászati gyógyszereket olyan mértékű, ámde indokolatlan, páni félelem övez, hogy nemritkán magam is meglepődöm rajta. Biztonságos, igazoltan hatékony, több éve (vagy inkább évtizede) alkalmazott hatóanyagokról van szó, amikről azonban olyan rémhírek keringenek a laikusok között (és nem mellesleg az interneten), hogy azok adott esetben a gyógyítás útjába is állhatnak. A sort azzal a gyógyszerrel kezdem, amire a legtöbb betegem azt mondja: “Doktor úr, bármit kipróbálok, NE DE EZT MÁR NEM!” (Figyelem! Minden, a posztban hivatkozott adat megtalálható az írás végén feltüntetett szakirodalmi cikkekben.)

Aktív aknés tünetek és hegek a mellkason (forrás: dermnetnz.org)

Aktív aknés tünetek és hegek a mellkason (forrás: dermnetnz.org)

Az izotretinoin nevű hatóanyagról van szó, amit a legtöbben Roaccutan™, Inerta™, Sotret™ vagy Aknenormin™ nevű gyógyszerként ismernek. Első és legfontosabb felhasználási területe az akne kezelése. Az európai szakmai irányelv már a középsúlyos akne-betegség kezelésére is javasolja, az USA szakemberei pedig akkor, ha valakinek súlyos, vagy középsúlyos, de egyéb kezelésre nem reagáló, vagy hegesedést okozó pattanásossága van. Röviden összefoglalva az izotretinoin egy A-vitamin-származék (tehát nem hormon, mint ahogy azt sokan gondolják!), aminek gyulladáscsökkentő és faggyútermelés-mérséklő hatása van - úgy is lehet mondani, hogy “megtanítja a bőr sejtjeinek, hogyan kell megfelelően működni”. Az izotretinoin kezelés amúgy rendkívül hatékony, a betegek 89%-ánál értek el vele hosszan tartó javulást.

Áttérve a mellékhatásokra, és az azok okozta félelemre: minden gyógyszernek van mellékhatása. Nézzük meg például, a magyar gyógyszer-adatbázisban milyen mellékhatásokat tüntetnek fel az Algopyrin™ esetében, amit a legtöbb ember tényleg úgy szed, mint a cukrot: akut veseelégtelenség, agranulocitózis és páncitopénia (a fehér- és vörösvérsejtek számának csökkenése), anafilaxiás sokk, vérnyomás-esés, gyomorvérzés.
Az izotretinoinnak is vannak mellékhatásai: egy vizsgálatban 3500, izotretinoint szedő beteget követtek 5 éven keresztül. Közöttük a három leggyakoribb mellékhatás (zárójelben az érintett betegek százaléka) az ajakszárazság (100%), a bőrszárazság (95%), és az arcbőr kipirulása (66%) volt, de a többi, viszonylag gyakori (a betegek >30%-át érintő) mellékhatás sem volt súlyos (orrvérzés, ajakgyulladás, izomfájdalom). A három, laikusok által leginkább rettegett mellékhatás, nevezetesen a hangulatingadozás, a vérzsír-, illetve a májenzim-értékek növekedése rendre csupán a betegek 7%, 3% és 2%-ánál következett be. Ezekről a mellékhatásokról pedig tudott, hogy a gyógyszer elhagyásával megszűnnek, tehát nem okoznak maradandó károsodást. Egy másik vizsgálatban szintén az izotretinoin okozta laboreltéréseket vizsgálták, és arra jutottak, hogy ezek súlyossága, ha bekövetkeznek, az esetek elsöprő többségében enyhe.

A személyes és szakmai véleményem az, hogy az izotretinoin egy rendkívül értékes gyógyszer egy olyan betegség kezelésében, ami a megfelelő terápia hiányában (a hegesedés, ill. a pattanásos tünetek miatt) nagyon kifejezett életminőség-csökkenést és szégyenérzetet tud okozni. Azt gondolom, hogy indokolatlanul félünk tőle, illetve ésszel használva, a megfelelő laborvizsgálatok elvégzésével és időzítésével, nem szokott gond lenni az alkalmazásával. És annak a pattanásos betegnek, aki belevág ebbe a kezelésbe, valóban megváltozik az élete, és megszabadul a bőrtüneteitől.

Folytatása következik a rémséges szteroidokkal… (“Doktor úr, azt úgysem kenem magamra!”)

Felhasznált irodalom:

Hidradenitis suppurativa, a mostoha bőrbetegség

Hidradenitis suppurativa, a mostoha bőrbetegség

Gyulladt, váladékozó csomók a hónaljakban, vagy a lágyékhajlatban, amelyek rendszeresen kiújulnak, esetleg folyamatosan terjednek? Ez nagy valószínűséggel a hidradenitisz szuppurativa (HS) nevű bőrbetegség lehet. Valóban mostoha betegség, mert kevés orvos ismeri fel időben és még kevesebb tudja helyesen kezelni, nem rendelkezünk 100%-osan hatásos kezelési lehetőséggel, viszont maga a betegség rendkívüli mértékben meg tudja keseríteni a betegek életét. Sőt, igazából kevés olyan betegség van, ami igazoltan olyan negatív hatással van az érintettek életére, mint a HS. Ezért járjuk most körbe a témát.

A betegség másik, inkább régies elnevezése az acne inversa, és igazából egyik név sem helyes: a hidradenitis nem verejtékmirigy-gyulladás, és nem is akné. Arról van szó, hogy a saját immunrendszer alakít ki gyulladást a szőrtüszők ellen, főképp a hónalj, a lágyékhajlat, a comb belső felszínének, illetve a farpofák közötti területen, hölgyeknél az emlők alatt is. Hogy miért pont itt, arra nincs egyértelmű magyarázat: egyesek az apokrinnak nevezett izzadságmirigyek szerepét feltételezik a betegség létrejöttében, és ezekből a fenti területeken van szép számmal, míg mások a fizikai behatást (pl. súrlódás) okolják a tünetek fellángolásáért, amiből az összefekvő bőrterületeken van bőven. Tehát egy autoimmun gyulladásról van szó, nem pedig fertőzésről! Ez nagyon sok félreértést szokott szülni, mert azt gondolják, hogy ezek a betegek fertőzőek, vagy fertőtlenítő hatású készítményeket (pl. Betadine) használnak a tünetekre, pedig ez nem így van. A betegség gyakorinak mondható, vizsgálatok szerint akár a népesség 1%-a is érintett lehet - ez azért érdekes, mert a pikkelysömörnek is hasonló a gyakorisága, és arról a betegségről mindenki hall, meg van oldva a kezelése is.

Több hajlamosító, vagy a meglévő tüneteket súlyosbító tényezőt szoktak említeni, ilyen a túlsúly, a dohányzás, a túl szoros ruházat, és az öröklődés. Ezeknek a lehetséges mérséklése összességében tudja javítani a tüneteket, de a szó hagyományos értelmében a betegséget megelőzni sajnos nem lehet. Mint mondtam, a bőrtünetek főleg az egymással összefekvő bőrterületeken jelentkeznek, és különböző súlyosságúak lehetnek (ezek a HS stádiumai, amihez a kezelésnek is igazodnia kell). Korai stádiumban csak néhány gyulladt csomó jelentkezik, ezek váladékozhatnak, néha óriás komedók is kialakulhatnak, ami pont az, amit a neve is sugall: óriási mitesszerek. Ha a betegség továbbhalad, akkor a bőr alatt járatok, úgynevezett fisztulák, sipolyok alakulnak ki, a járat kivezetőnyílása pedig szintén váladékozni szokott. Ilyenkor a gyulladás már hegesedést okozhat. Nem mindenki szeret bőrbetegségeket nézegetni, ezért szándékosan nem szúrtam be képeket a tünetekről, de ezen a honlapon lehet böngészni. A gond ott szokott lenni, hogy a bőrtünetek főleg a kezdeti stádiumban jellegtelenek lehetnek: a páciens sem gondolja, hogy orvoshoz kell fordulnia, és az esetleg őt ellátó bőrgyógyász (vagy sebész, mert gyakran egyszerű kelésnek gondolják a tüneteket, amit a sebész megnyit) sem gondol a betegségre, pedig a korai kezelés megelőzheti a tünetek súlyosbodását! Összességében elmondható, hogy ha valaki félévente 2-3 alkalommal visszatérően észlel gyulladt, pattanás-szerű csomókat a fent már leírt területeken, akkor alapos gyanú lehet a HS-ra.

31866967378_63a78a1888_h.jpg

A diagnózis klinikai, tehát nincs semmilyen vérvizsgálat vagy szövettani vizsgálat, ami igazolná a betegség fennállását. Egyedül a tünetek, és a gyakorlott bőrgyógyász szeme az, ami igazolja a diagnózist. A kezelésről azért nem írok sokat, mert kivétel nélkül vényköteles/orvos által adható módszerek jönnek szóba. A terápia gerincét antibiotikumok képezik, de nem azért, mert fertőzésről van szó, hanem mert az itt alkalmazott antibiotikumoknak gyulladáscsökkentő hatásuk van. Létezik úgynevezett biológiai kezelés is, ami nagyon erős gyulladáscsökkentő-hatással (és pont ennyi mellékhatással) rendelkezik, és injekció/infúzió formájában adják, azonban csak az esetek 50%-ában hatásos, és általában (vizsgálatok szerint az esetek 70%-ában) a betegség visszatér a kezelés abbahagyásakor. Ez a kezelés nagyon drága (milliós nagyságrendről beszélünk), amit az állam támogat, de csak akkor, ha a “hagyományos” kezelések nem voltak hatékonyak. És létezik sebészi kezelés is, ami gyakorlatilag a tünetek kimetszését jelenti: messze ez a leghatásosabb kezelés, de a betegek ettől félnek a legjobban, és a lábadozási idő is hosszú lehet. A HS kezelése mindig a súlyossághoz/stádiumhoz igazodik, és a beteggel szorosan együttműködve kell, hogy történjen. Kiegészítő kezelésként említik a szakirodalomban a cink-glukonátot, amelyet napi 90 mg-os dózisban szedve leírtak már javulást a HS korai stádiumaiban - ez az egyetlen olyan “gyógyszer”, ami recept nélkül beszerezhető, de gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat. Szintén kísérleti jelleggel próbálták a NdYAG lézeres kezelést is az érintett bőrterületeken, változó hatással. A kezelés további elengedhetetlen része a fent is leírt súlyosbító tényezők kiiktatása, amennyiben az megoldható.

Fontos kiemelni, hogy a HS egyes esetekben társulhat gyulladásos bélbetegséghez (Crohn betegség, colitis ulcerosa), és autoimmun ízületi gyulladáshoz, ezért az ezen betegségek által okozott tünetekre mindig rá kell kérdezni! Mivel a HS rendkívüli mértékben megnehezítheti a mindennapi életet, a társas érintkezést, a szexualitást, nagyon gyakran okoz depressziót, izolációt, erre mindenképpen figyelni kell a betegek ellátásakor. Főleg külföldön léteznek betegtámogató szervezetek, amelyek az érintettek tájékoztatásával és támogatásával foglalkoznak, javasolt lehet csatlakozni valamelyikhez, hogy a sorstársak történeteiből erőt meríthessenek a betegek.

forrás: European S1 guideline for the treatment of hidradenitis suppurativa/acne inversa. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25640693)

STD-szűrés 1x1

STD-szűrés 1x1

Mindenki kívülről fújja, hogy milyen szexuális úton terjedő fertőzéseket lehet szűrni, vagy hogy mennyire fontos a rendszeres szűrés. De valahogy az STD-szűrés gyakorlati oldalával nem nagyon szoktak foglalkozni, pedig páciensként nagyon fontos (szerintem), hogy ezekről a dolgokról Te is tudj. Összegyűjtöttem a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat, amikről lehet, hogy Te sem hallottál még.

 • Az STD-kórokozókat általában vagy csak vérből, vagy csak a fertőzés helyéről vett mintából (pl. húgycső, végbél) lehet kimutatni, de egyszerre a két helyről csak nagyon ritkán. HIV-et és szifiliszt például vérből szűrünk, HPV-t, gonorrhoeát és Chlamydiát pedig csak a fertőzés helyéről (pl. húgycső, pénisz felszíne, végbél, stb).
 • Attól, hogy egy helyről szűrik a kórokozót, a másik helyen még ott lehet. Tehát például nem elég a Chlamydiát csak húgycsőből szűrni, mert ez a vizsgálat nem lesz pozitív, ha a baktérium a fenékben is ott van: onnan is kell mintát venni (és ez sajnos meg is drágítja a vizsgálat árát, de máshogy nem megy).
 • Ehhez kapcsolódik, hogy az STD orvosod pont a fentiek miatt tehet fel kellemetlennek tűnő kérdéseket a szexuális szokásokról, hogy tisztázzátok, honnan érdemes mintát venni szűréshez. Egy csak passzív fiúnál például fölösleges húgycsőből mintákat venni, ha ott soha semmi nem történik :) Ugyanez vonatkozik például az ujjazásra, nyalásra, fistingre, vagy szexuális játékszerek használatára vonatkozó kérdésekre is. Érdemes ezekre a kérdésekre felkészülni, vagy rögtön az elején tisztázni, hogy melyik helyről milyen szűréseket kérsz. Az a nemi gyógyász, aki nem tesz fel ilyen kérdéseket, az egész egyszerűen rossz szakember.
 • Az ablakperiódusokkal általában tisztában szoktak lenni (ez az az időtartam, amikor a fertőzés még túl friss ahhoz, hogy kimutatható legyen). De azért ismétlésként: HIV-3 hét, szifilisz-4-5 hét, gonorrhoea-2-5 nap, Chlamydia-2 hét, HPV-1 hónap, hepatitisz-1 hónap.
 • Szerencsére kezd egységessé válni a szakma itthon is (különösen a HIV- és szifilisz szűrés esetében), de nem mindegy, milyen kórokozót milyen módszerrel szűrnek. Itthon, ahol HIV szűrést végeznek, kötelező mindenhol úgynevezett 4. generációs szűrőrendszereket alkalmazni, ezeknél az ablakperiódus 3 hét (a gyorsteszt ugyanilyen megbízhatóságú). Vírusokat és baktériumokat nemi szervből vagy nyálkahártyákról a legpontosabban a PCR nevű módszer tud kimutatni - ez a kórokozók DNS-ét érzékeli, és akár már 10 darab(!) kórokozó is elég ahhoz, hogy pozitív legyen a teszt (ezzel ellentétben Chlamydia-szűrésnél találkozni ún. ELISA módszerrel, ami mára már elavult, és legalább 1000 db kórokozó kell a pozitív eredményhez). Gonorrhoea esetén javasolt tenyésztést végezni, ugyanis így lehet megtudni, hogy az adott baktérium milyen antibiotikumokra ellenálló.
 • Ha STD-szűrésre mész, előtte legalább 1 órával tilos a pisilés (fiúknál, ha lesz húgycsővizsgálat), és a fenék kimosása is, ha történni fog anális szűrés is. Ezek a módszerek csökkentik a kórokozók számát, és tévesen negatív eredményt adhat a teszt.
 • STD vérvételek előtt nem kell éhgyomorra lenni, előtte nyugodtan lehet bármit enni-inni.
 • A legtöbb helyen az STD szűrés eredménye egy, legfeljebb két hét alatt elkészül. Kivéve, ha az adott helyen végeznek HIV, szifilisz vagy hepatitisz gyorstesztet (20 perc, Karolina Rendelő), vagy a gyorsabb lelet díj fejében elérhető (HIV szűrésnél lehet ilyen, általában 24 órán belül), vagy a diagnózist "a betegágy mellett", tehát valamilyen azonnal eredményt adó módszerrel állítják fel (pl. mikroszkópos vizsgálat). A legtöbb esetben azonban az eredmény nem "gyorsítható fel", mert nagy laboratóriumok végzik a vizsgálatot, meghatározott munkarend szerint. 
 • Mindig tájékozódj, hogy az adott rendelésen milyen vizsgálatok elérhetőek, és ezek közül miért kell fizetni, mert sajnos egy állami rendelésen sem elérhető minden szűrővizsgálat, vagy ezek díjkötelesek.
 • Soha ne hagyd, hogy a nemi gyógyász orvos megalázzon a vizsgálat vagy a kikérdezésed során. Sajnos a mai napig hallok történeteket, amikor orvosok cinikusan vagy egész egyszerűen bunkón viselkedtek betegekkel. Ez főleg az idősebb kollégákra jellemző, mert az ő idejükben még ez volt a normális, bár sok fiatalból is hiányzik még az empátia morzsája is. 2018-at írunk, az ilyen viselkedés szakmaiatlan és mellesleg elítélendő is.
 • A végére egy olyan infó, ami mindig megmosolyogtat. Minden nemi gyógyász egyben bőrgyógyász is (és fordítva is, más kérdés, hogy egy frissen végzett orvos általában nem azért akar bőrgyógyász lenni, hogy nemi gyógyászként dolgozhasson - ez egy külön posztot érdemelne). Szóval az olyan kérés az STD ambulancián, hogy "én XY doktort szeretném, ha megnézne, mert hát ő bőrgyógyász is", teljesen feleslegesek, mert mindkettőhöz értünk :)

"Szégyellje magát, hogy ennyire felelőtlen volt!" - tényleg itt tart a magyar nemi gyógyászat?!

"Szégyellje magát, hogy ennyire felelőtlen volt!" - tényleg itt tart a magyar nemi gyógyászat?!

Ha a címben szereplő bélyeget kapja meg egy páciens egy nemigyógyászati ellátóhelyen, akkor komolyan azt gondolom, hogy nagy a baj a magyar STD-ellátás háza táján. Csak egy kicsivel több kurázsi és empátia kellene, hogy végre elrugaszkodjunk az óvszer-monogámia-önmegtartóztatás ortodox szentháromságától.

A 20-as évei elején járó, aggodalommal és félelemmel teli páciensem mesélte szemlesütve a történetet. Frissen diagnosztizálták egy szexuális úton terjedő fertőzéssel, majd az állami ellátóhelyen a nővér - gondolom, kvázi anyai jótanácsként, bár eléggé mellélőtt vele - azt találta mondani, hogy nahát, szégyellje magát, hogy ennyire felelőtlen volt!". Magyarország, Európai Unió, 2018. Isten hozta minálunk. 

Nemi gyógyászként mindig is mertem remélni, hogy a hazai, egyébként is rendkívül konzervatív, irigy és görcsös egészségügyi dolgozói társadalomnak legalább az a része empatikus és segítő szándékú, aki nemi betegekkel foglalkozik. Hogy miért? Hát elsősorban azért, mert emberek vagyunk, emberekkel foglalkozunk, ráadásul a foglalkozásunkat is segítőnek hívják. Tudjuk, mennyire az előítéletek céltáblája az STD által érintett ember, ne rontsuk a helyzetet. De ha ez önmagában nem lenne elég, hát azért is, mert igazolt tény, hogy a stigma és a szégyenérzet rizikós szexuális magatartásformákhoz, illetve promiszkuitáshoz vezet. Magyarul a megbélyegzéssel és szégyenkeltéssel (legalábbis a próbálkozással) pontosan az ellenkezőjét érjük el: gyarapítjuk az STD-k számát. Kíváncsi lennék arra, hogy a nemi gyógyászat területén dolgozó kollégák mennyire vannak tisztában ezekkel a tényekkel és kutatásokkal. És arra is kíváncsi lennék, hogy a társadalomból áradó, iszonytató mértékű megbélyegzés és előítéletesség mennyire változna meg, ha például a #metoo kampányhoz hasonlóan elindulna egy #youtoo kampány?! Mert igen, Te is lehetsz nemi beteg, kedves olvasó! És tudod mi kell hozzá? Nem, nem az, amire az emberek általában gondolnak (hogy menj el egy szexmunkással, vagy férfi létedre szexelj férfival, vagy csak legyenek romlott erkölcseid). Az kell hozzá, hogy fertőzött partnerrel szexelj! És tekintettel arra, hogy az STD-k nagyjából 70%-a tünetmentes, pont ekkora eséllyel nem fogod se Te, se a partnered kiszúrni, hogy gond van.

Angol nyelvterületen ABC-nek nevezik az STD-megelőzés alapjait: abstinence (önmegtartóztatás), be faithful (hűség), condom use (óvszerhasználat). Ez mind remek, de nem működik a 21. században, és ezt végre be kellene látnunk. Legyünk unortodoxok, és ne a katedráról papoljunk a hűségről és a gumiról, hanem ismerjük fel a rizikós szexuális magatartást, vagy a rizikónak kitett populációkat! Az ő körükben végezzünk célzott szűréseket. Gondoljunk a tünetmentes fertőzésekre (vagy a rutintól eltérő fertőzési helyekre, mint a torok például), és szűrjük azt is! Találjuk meg és kezeljük a szexuális partnereket, ami a megelőzés talán leghatékonyabb módja. Ne démonizáljuk a HPV-oltást, inkább ajánljuk! Legyünk empatikusak, befogadóak, és elsősorban emberek a beteggel szemben. Ja, bocsánat. Mi is kell a fentebb felsorolt dolgokhoz? Hát kérem, beszélgetni a beteggel, őszintén, tabuk és előítéletek nélkül. Igen, az sokkal nehezebb, mint az óvszerhasználatról kiselőadást tartani. De ha Te, kedves kolléga, nem vagy erre képes, akkor válassz más szakmát. És Te, kedves páciens, keress olyan orvost, aki képes erre! Mert szerintem ez a járható út. 

Felhasznált irodalom:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23469820
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4627679/
 

Ezt a három kozmetikumot használd, hogy olyan arcbőröd legyen, amire mindig vágytál

Ezt a három kozmetikumot használd, hogy olyan arcbőröd legyen, amire mindig vágytál

Három olyan egyszerű dolog következik most, amit talán még senkitől nem hallottál, amit nem szoktak reklámozni, ráadásul mindenki megengedheti magának, és ha beépíted a mindennapi bőrápolási rutinodba, bőröd egészen biztosan meg fogja hálálni. Nehézséget talán csak a megfelelő termékek megtalálása jelent, de ha erre elég időt fordítasz, és hajlandó vagy változtatni az eddig szupernek gondolt kozmetikumaidon (személyes és szakmai tapasztalat, hogy a legtöbb ember közel sem a valóban szuper hatású kozmetikumot használja...), akkor a siker majdnem biztosan garantált. Segítségül én is leírtam, melyik márka melyik képviselője személyesen az én kedvencem - nem, nem kapok tőlük jutalékot! És akkor mi ez a három dolog? Hát ezek: alkohol- és szappanmentes arclemosó, hámlasztó és retinol.

 • Kezdjük az arclemosóval. Arcot mindenki mos, legalább naponta egyszer, de jobb lenne inkább kétszer, reggel és este. Az arcmosáshoz, ha kímélni akarjuk a bőrünket, langyos vizet használunk, megtörléséhez pedig nem használunk törlőmozdulatokat, pláne nem frottírtörölközővel, inkább csak tapogató mozdulatokkal itassuk fel a nedvességet. A szuper arclemosó nem tartalmaz alkoholt (az összetevők listájában: ethyl alcohol, denaturated alcohol, SD alcohol, benyzl alcohol; de vigyázz, mert vannak "jó" alkoholok is, mint pl. cetyl-alcohol), nem tartalmaz szappant, azaz durva hatású detergenst (amilyen a nátrium-lauryl-szulfát - összetevők listájában sodium-lauryl-sulphate vagy SLS, TEA-lauryl-sulphate, viszont a jó detergensek pl. sodium cocoamphoacetate, sodium cetearyl sulphate, vagy sodium laureth sulphate), nem tartalmaz illatanyagot (perfume, fragrance) még növényi kivonat formájában sem (pl. levendula), és véletlenül sem tartalmaz dörzsölő hatású "gyöngyöket" vagy szemcséket, amik gyakorlatilag lesúrolják a hám felső részét. Valóban eltarthat egy ideig, amíg megtaláljuk a fentieknek megfelelő készítményt, de jelentem, több ilyen termék is van a piacon! Személyes kedvenc: Harangvölgyi HydroCare Cleanser (az illatanyagot leszámítva tökéletes!), vagy az Eucerin DermoPure arctisztító gél.
 • A hámlasztó gyorsabban szabadít meg az elhalt hámsejtek rétegétől, gyorsítja a bőr megújulását, és a fakó, fénytelen bőr legnagyobb ellensége. A fizikai hámlasztókat (mint a fent említett súroló hatású szemcsék) felejtsük el, és használjunk helyette kémiai hámlasztókat, amelyek hatóanyaga a hámsejteket összetartó kémiai kötéseket bontják le, a koncentráció függvényében kíméletesen. Hámlasztót lehet fluid, gél, lotion és szérum formájában is kapni, a száraz bőrűek a lotiont és a szérumot válasszák, a kombinált- és zsíros bőrűek a gélt vagy a fluidot. Az aknéra hajlamos, vagy zsíros bőrre a legjobb választás a szalicilsav (ami egy béta-hidroxi sax, azaz BHA), mert a többi savhoz képest zsíroldékony, ezáltal mélyen a pórusokba is bejut. Egyébként a rozáceás bőrt is ez a sav irritálja a legkevésbé. A többi AHA, azaz alfa-hidroxi sav, mint pl. a glikolsav, a tejsav, vagy a mandulasav, felületesebben hat, de ezek általában magasabb koncentrációban is elérhetőek (a szalicilsavat nehéz magas koncentrációban hosszú ideig oldatban tartani). A kozmetikumokban 10%-nál nem szokott több sav lenni, a bőrprobléma és az egyéni érzékenység szabja meg, hogy hol a határ. Itt is tanúsíthatom, hogy kiváló termékeket lehet itthon kapni. Személyes kedvenc: Paula's Choice Skin Perfecting 8% AHA gél.
 • Retinol. Szerintem a bőrápolás alfája és ómegája. Nem is lenne szabad olyan kozmetikumot forgalmazni, amiben nincs retinol... Na jó, a viccet félretéve, a retinol az egyik legtöbbet vizsgált és leghatásosabb kozmetikai összetevő. És az sem véletlen, hogy számos bőrbetegségben az A-vitamin (azaz a retinol) származékait használjuk akár helyileg, akár tabletta formájában. Nincs az a felhype-olt vagy fancy összetevő, ami a nyomába érne. Egy hátránya van, hogy irritálhat, de ez koncentrációfüggő. Minél nagyobb a koncentráció, annál kifejezettebb az anti-aging és antioxidáns hatása, de annál jobban irritál. Csakúgy, mint a hámlasztóknál, többféle kiszerelésben megtalálható, a kiválasztás a fent részletezett módon történjen (én személy szerint télen az olajos szérumba, nyáron viszont a fluidba "csomagolt" retinolt szeretem). Az összetevők között így is megtalálhatod: retinyl ascorbate, retinyl palmitate, retinyl retinoate. És ne feledjük, ha a csomagoláson nincs feltüntetve, hány százalék retinolt tartalmaz (ezt általában 1%-tól felfelé kezdik el ráírni, az azért már néhány ember bőrét csipkedheti, ha felviszi), akkor minél előbb szerepel az összetevők listájában, annál több van belőle! Ismételten jelentem, hogy van néhány retinolos kozmetikum a magyar piacon, ami szuperül van összerakva. Személyes kedvenc: The Ordinary Granactive Retinoid 2% emulzió.

Zárásnak egy mondat. Mielőtt bárki a nyakába veszi a drogériákat vagy a netet, egyet ne felejtsetek el: kozmetikumot nem veszünk tégelyben. SOHA! Minden kinyitáskor és belenyúláskor érintkezik oxigénnel és az ujjunkon levő zsírokkal és baktériumokkal. Akkor sem veszünk tégelyes kozmetikumot, ha 50.000 Ft-ba kerül - igazából ez a legnagyobb átverés, mert ha a termék valóban olyan hatásos, hogy ér 50.000 Ft-ot, akkor azt óvnák a fénytől, oxigéntől és minden mástól. Az ilyen gyártók, és az őket masszívan promótáló viszonteladók saját magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt a méregdrága tégelyes készítményeikkel.

Végbéltáji viszketés: így szabadulhatsz meg tőle!

Végbéltáji viszketés: így szabadulhatsz meg tőle!

A végbéltáji viszketés (pruritus ani) egyike a legtöbb szégyent és szenvedést okozó bőrbetegségeknek, amelyek az intim régiót érinthetik. Számos oka és kezelési módja van, mégis, kevesen tudnak gyorsan és hatásosan megszabadulni a panaszoktól. Mutatom, hogyan van rá mód. Figyelem, a cikkben a forrásként megjelölt oldalról származó információk vannak kiegészítve a saját szakmai, a mindennapi betegellátás során gyűjtött tapasztalataimmal.

A végbéltáji viszketés a népesség 1-5%-át érinti, tehát gyakori állapotról van szó. Szerencsés esetben csak átmeneti jellegű, viszont gyakran elhúzódóvá, krónikussá válik. Az itt jelentkező viszketés hátterében majdnem mindig található valamilyen kiváltó tényező (a cikk 75%-ot ír, szerintem ez inkább 95%), ezért nem elég a tünetek csillapítása, hiszen az alapbetegség gyógyítása nélkül a panaszok gyorsan visszatérnek.

A saját praxisomban a leggyakrabban látott három ok, ami ánusz viszketés okoz, a gombás bőrfertőzés, a bélférgesség, és az ekcéma. Ezeken kívül persze szóba jöhet más is, sőt, makacs és kezelésre nem reagáló esetekben az egész szervezetet érintő betegségeket is javasolt kizárni (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, stb.) habár ezek általában a bőrfelület egészén jelentkező viszketést okoznak. A leggyakoribb proktológiai oka a viszketésnek az aranyeres csomók, ezért a végbéltáji viszketéssel jelentkező pácienseknek mindenképpen javasolt egy proktológiai vizsgálat is.

A nedves törlőkendők és illatosított(-színezett) WC-papírok elterjedésével egyre gyakoribbá válik a végbélnyílás körüli viszketés, hiszen ezek számos olyan anyagot tartalmazhatnak (pl. illatanyagok, növényi kivonatok, konzerválószerek), amelyek ekcémát tudnak provokálni. Ritkábban ugyan, de pl. síkosító, vagy akár ízesített óvszer is tud hasonlóképp viselkedni. A páciensek által használt házi kezelésekről (pl. teafaolaj, körömvirágkrém, Fenistil gél) nem is beszélve. Nagyon fontos, hogy ezeket a tényezőket tisztázzuk, és a kezelés részét képezze a túlzásba vitt higiénia mérséklése: vécézés után "sima" fehér, illatmentes toalettpapír használata, és utána esetleg langyos vizes mosakodás mosakodókenőccsel (ugyanis a szappan vagy tusfürdő tovább tudja szárítani és irritálni a már egyébként is igénybe vett bőrt). A panaszok csillapítására orvos által felírt kortikoszteroid-tartalmú kenőcs alkalmazható.

A végbélnyílás területén szintén gyakori a felületes gombafertőzés, hiszen a gombák három dolgot imádnak: a meleget, a sötétet és a nedvességet, és ez a három sajnos hajlamos egyidejűleg jelen lenni ebben a régióban. És hogy honnan lesz gombánk? Nos, általában a beleinkből és a bőrünkről, ahol normálisan is élnek. A célzott kezelés miatt javasolt a gombatenyésztés elvégzése, illetve a kezeléssel párhuzamosan a hajlamosító és fenntartó tényezők (a fent felsorolt meleg, nedvesség, sötét) lehetőség szerinti kizárása: szellőző, nem szoros, lehetőleg pamut fehérnemű viselése, izzadás (testmozgás) mérséklése.

Rém ijesztőnek hangzik, pedig a bélférgesség egy gyakori állapot, és a kezelése is pofonegyszerű - csak ritkán gondolnak rá. Különösen a cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) fertőzésre igaz, hogy főként éjszaka jelentkező, kínzó viszketést okoz. Véleményem szerint a bélférgesség kezelése sokkal egyszerűbb és előbbre való, mint a diagnosztikája: a három napig szedendő féregirtó gyógyszer olcsó, nem szívódik fel a belekből, ezáltal alig van mellékhatása, szemben a székletmintás-laboros féregpete-kutatással, ami nem is mindenhol elérhető, és nem is mindig vezet eredményre.

forrás: https://www.uptodate.com/contents/approach-to-the-patient-with-anal-pruritus

Kipróbáltam a Creamboxot

Kipróbáltam a Creamboxot

És meglepődtem. Az ötlet nagyon fancy: tölts ki egy online kérdőívet otthon a fotelben ülve, és kapj személyre szabott kozmetikumokat csomagként megküldve. Valóban egyszerűbb és kényelmesebb, mint válogatni a tucatnyi kozmetikai márka és összetevő közül egy webshopban vagy a drogériában. De sajnos az egyszerűség és a "menőség" ebben az esetben a minőség és az ár rovására megy.

A Creambox szolgáltatását kozmetikusok hozták létre, és ők is üzemeltetik, legalábbis a honlap szerint. Prémium minőségű, magas hatóanyag-tartalmú kozmetikumok forgalmazását hirdetik, amit máshogy egyébként nehéz lenne beszerezni, és ezt próbálják összekötni az online igényfelmérés és az ezt követő személyre szabott ajánlat, majd megrendelés folyamatával. És itt jön rögtön a gond: összesen négy márka termékei érhetőek el, amit én rendkívül kevésnek találok, tekintve a hatalmas kínálatot a piacon. Ezen kívül, a forgalmazott termékek is hagynak kívánni valót maguk után, legalábbis amit nekem ajánlottak.

Merthogy én is kitöltöttem az online kérdőívet, aminek a célja az arcbőr-típus és a bőrprobléma meghatározása, amire megoldást keresünk. A teszt egyszerű, érthető, gyors. A végén regisztrálni kell az oldalra, megadva az e-mail címed, ahová 1-2 nap múlva elküldik a személyesen neked készített kozmetikum-ajánlatukat. A bőrtípusomat jól lőtték be (kombinált, T-vonalban zsíros, egyébként száraz), ezen kívül bejelöltem az anti-aginget, mint plusz kezelendő problémát.
A kapott ajánlatban három kozmetikum szerepelt: 

 • egy hidratáló fluid 13.000 Ft-ért, ami nyilvánvalóan tele van hidratáló összetevőkkel, de ezeken kívül csak E-vitamint és C-vitamint tartalmaz, ami hatóanyagok szempontjából édeskevés, meg persze illatanyagokat, amik a fő felelősei a bőrirritációnak
 • egy kollagénes hidratáló 9.600 Ft-ért, amiben az alap összetevőkön kívül szintén csak aloe vera van (a kollagént ne számítsuk, mert semmilyen hatása nincs, ránctalanító meg végképp nincs), és ez a készítmény is tele van illatanyagokkal
 • és a végére a nagyágyú, egy majdnem 59.000 (!!!) Ft-os "intenzív bőrépítő krém". Az összetétele nehezen kinyomozható, de E- és C-vitamin biztosan van benne, illetve "növényi kivonatok" és antioxidánsok - az utóbbi azért nagyon vicces, mert a krém tégelyben (!!!) érkezik, ahol minden egyes kinyitással érintkezik oxigénnel, és az antioxidánsok szép lassan elbomlanak, ezért a hatvanezer forint eléggé drága ár. Plusz egy összetevő sincs pontosan feltüntetve az interneten, így nem tudni, hogy mennyire anti-aging ez a krém és miért is fizetünk ennyit. Van még benne sheavaj és argán(olaj)-kivonat, na ezeket kombinált bőrre biztos nem kenném rá, mert tovább fokozzák a zsírosodást. A krémről azt írják, hogy "védi és újjáépíti sejtjeidet, és azt azt körülvevő mátrix sejteket is" - csak tudnám, mik azok a mátrix sejtek... Megint csak az üres, ámde jól hangzó marketing-maszlag, amit minden második ember bevesz.

Összességében nem látom be, miért fizetnék csaknem 82.000 Ft-ot három olyan kozmetikumért, amik lehet, hogy hidratálnak, de semmilyen igazoltan hatékony aktív összetevőt nem tartalmaznak (csak megjegyezném, hogy a Genium Orvosi Központban 75.000 Ft a lézeres arcfiatalítás egy kezelése, ami biztosan hatékonyabb, mint a fenti készítmények, de az általam használt, tényleg működő hatóanyagot tartalmazó kozmetikumok is kihozhatóak a fenti ár kb. negyedéből-harmadából). Plusz nincs köztük se arclemosó, se hámlasztó, ami a mindennapi arcápolási rutin fontos része lenne - ezzel ellentétben mindhárom kozmetikum hidratál, de akkor miért nem csak egy hidratálót javasoltak? Érdekes lenne látni, hogy a termékek kiválogatását valóban személyesen végzik, vagy egy algoritmus alapján kerülnek kiválasztásra. És azt sem igazán értem, hogy ha ezek a termékek valóban olyan "magas koncentrációban" tartalmaznak hatóanyagokat, mint ahogy hirdetik, akkor hogyan merik ezeket "csak" egy online kérdőív eredménye alapján valakinek ajánlani (mellesleg a fenti háromban alig volt hatóanyag...)? És miért csak négy cég terméke elérhető - amik nem is a legjobbak?

Tehát az elgondolás és az ötlet jó, a megvalósítás kevésbé, a (nekem) ajánlott termékek viszont kifejezetten rosszak, és biztos nem venném meg őket. Merésznek tartok úgy ajánlani valakinek kozmetikumot, hogy nem beszélgetek vele legalább 10 percet élőben, amikor van alkalmam megnézni és megtapintani a bőrét, megbeszélni az eddigi bőrápolási rutint (és hogy ebben vannak-e problémás részek vagy esetleg termékek), és kitérni a kezelendő problémákra. Ha a fentieken átgondolva továbbfejlesztik a szolgáltatást, és bővítik a termékpalettát, akkor egy nagyon jó szolgáltatást kapnánk.

Saját krémet fejlesztettem - és működik!

Saját krémet fejlesztettem - és működik!

Aki ismer, az tudja, mennyire szeretem a helyi kezelést és bőrápolást optimalizálni, így elég alaposan utána szoktam nézni, mi van egy-egy kozmetikumban vagy patikai krémben. Mindig is nagyon menőnek tartottam, akik bele mertek vágni, és saját márkás kozmetikumokat kezdtek gyártani, forgalmazni (bevallom, ez nekem is nagy álmom). Talán az első lépést tettem meg most, mivel kifejlesztettem a saját krémemet, ami patikai alapanyagokból áll, és az első tesztelők véleménye alapján nagyon jól működik. De mi is ez pontosan?

Alapvetően egy kézkrémet kerestem (ami egyébként testápolóként is használható), mert télen nekem is mindig kiszárad a kezem. De a drogériában kapható krémektől alapvetően ódzkodom (illatanyagok, csilivili csomagolás, gyenge hatás), a patikai kenőcsök között pedig nem igazán találtam olyat, amelynek az állaga pont megfelelt volna. Így vettem egy nagy levegőt, és alaposabban szemügyre vettem a legjobb, általam már használt patikai kenőcsöket, és a legjobbnak tartott kézkrémeket, és elkezdtem őket összetevők szerint analizálni. Igyekeztem csak patikai összetevőkre hagyatkozni, kihasználva az előnyt, hogy a gyógyszertáros elkészíti helyettem a krémet, és nem nekem kell otthon bíbelődnöm vele. Így született meg az első verzió, ami egész jó volt, de nem az igazi, aztán a második, ami már jobb volt, és a végső, harmadik, amit jelenleg is használok, és véglegesnek gondolok. Gyakorlatilag elhagytam a "rossz" összetevőket és meghagytam a "jónak" gondoltakat.

És hogy mi van benne? Tényleg a legegyszerűbb dolgok, de szerintem ettől jó és működik:

 • vazelin: sokak által átkozott és megvetett alapanyag, pedig rendkívül jó bőrpuhító, ráadásul bőrbarát, nem irritál. A bio-fanatikusok által hajtogatott "ki ken magára a föld alól származó anyagot" dumát (merthogy a vazelin egy kőolaj-származék) felejtsük el, mert akkor sárgarépát se egyen senki...
 • cetil-sztearil-alkohol: emulgeátor (azaz segít összekeverni és oldatban tartani a zsírokat és a vizes anyagokat), de állományjavítóként is funkcionál, illetve a bőrt is puhítja.
 • lanolin: gyapjúviasz, a juhok gyapjújából származik. Rendkívül jó bőrtápláló és zsírozó alapanyag. Előfordul ellene érzékenységi reakció, ilyenkor kihagyható a krémből.
 • glicerin: vízmegkötő hatású anyag, segíti a hámréteg optimális hidratáltságát megtartani, ezen kívül bőrpuhító is. 
 • karbamid vagy húgysav: rosszul csengő neve ellenére egy kiváló hatóanyag, mivel alacsony koncentrációban enyhe hámlasztó hatása van, kismértékben gyulladást is csökkent, és szerepet játszik a hám vízmegkötő képességének javításában.

A többi összetevő gyakorlatilag stablilzálószer és desztillált víz. Az a jó ebben a krémben, hogy tetszés szerint lehet bele még keverni hatóanyagot (pl. A-vitamint), de ki is lehet venni belőle, pl. lanolin. Állagra közepesen zsíros, inkább krémnek, mint kenőcsnek mondanám, gyorsan beszívódik, de hosszan érezteti a hatását (alvás előtti bekenés után még reggel is lehet érezni a hidratáló hatást). Arcra talán kicsit nehéz állagú, de kezeken kívül testápolónak is kiváló. 
A krém egyelőre receptre elérhető bármelyik rendelésemen. Illetve várom üzleti angyalok jelentkezését is, hátha... :)

A PrEP helyzete Magyarországon 2018-ban

A PrEP helyzete Magyarországon 2018-ban

Azt, hogy mi a PrEP, már sokan és sokféleképp megírták (pl. itt, és itt, és itt, Szlávik János Főorvos úrral készült rövid cikk itt), ezért ezzel most nem is próbálkozom, mert úgysem sikerülne jobban. Ebben a posztban inkább arra vállalkoznék, hogy összefoglaljam, 2018-ban hogy áll a PrEP helyzete Magyarországon: sokan kérdeznek róla, sokat hallani róla, sokan követelik, és sokan szidják. Objektívnek szánt, és szakmailag korrekt összefoglaló következik.

 • A PrEP-ként használt gyógyszerkombináció (tenofovir-emtricitabin) Magyarországon továbbra is a HIV betegség kezelésére van törzskönyvezve. Így minden, más célú felhasználás esetén nem adható a gyógyszerre támogatás. Lehet úgynevezett egyedi méltányossági kérelmet benyújtani nagyon drága gyógyszerek esetén (amikor az állam egyénenként átvállalja a kezelés költségét), ám ezt mindig az adott páciensnek kell kérvényeznie, és egyedül csak ő kapja meg - ezt a hivatalos, hosszadalmas és bürökratikus procedúrát pedig egy hétköznapi wannabe-PrEP-használó nem fogja meglépni.

 • Míg a PrEP az USA-ban és egyre több európai országban (pl. Egyesült Királyság, Franciaország) válik ingyenesen, vagy legalábbis jelentős árengedménnyel eléhetővé, addig Magyarországon ez nincs így. Habár az originális gyógyszer (Truvada™, tenofovir-emtricitabin) szabadalma tavaly lejárt, és így lehetővé vált a jóval olcsóbb (gyakorlatilag utángyártott, de ez így nagyon csúnyán hangzik) generikumok gyártása és forgalmazása, egy 30 napos adag itthon továbbra is kb. 60 000 Ft-ba kerül - hivatalosan, receptre felírva. Az interneten azonban ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni.

 • A PrEP működik, ezen felesleges is vitatkozni, hiszen sokan, sokféleképp igazolták. De nagyon sokan rosszul használják, illetve nem úgy, ahogyan kellene. Ugyanis PrEP alkalmazása mellett is kötelező (lenne) az óvszerhasználat, ugyanakkor a PrEP majdnem mindenkinek egyet jelent a gumi nélküli szexszel. De a PrEP a HIV-en kívül más fertőzések ellen nem véd. Habár folytak és folynak kísérletek egyéb STD-k gyógyszeres megelőzésével kapcsolatban (erről már korábban írtam itt), de ezeket egyelőre "csak" kezelni tudjuk. A leggyakoribb ellenérv, hogy "de a többi fertőzés gyógyítható" - ez valóban így van. DE: képzeljük el, hogy egy óvszer nélküli PrEP-es aktus után az illető szifilisszel fertőződik, nem jut el orvoshoz, sok másik emberrel szexszel, sok másik lesz szifiliszes, és ők utána sokkal egyszerűbben kapják el a HIV-et (a szifilisz igazoltan "megkönnyíti" a HIV elkapását, de ebbe most nem megyek bele, csak higgyétek el). Tehát egy védekezés nélküli PrEP-es aktus következménye sok új HIV-vel élő lesz, és nagyon nem ez a cél.

 • A PrEP alkalmazásának két módja van: folyamatos és on-demand (event-relatednek is mondják, azaz "szükség szerinti" vagy eseményhez kötött). Előbbi akkor javasolt, ha nem lehet előre kalkulálni, mikor mi fog történni, utóbbi akkor, ha tudjuk, hogy szombaton buli lesz, vagy egy hetet nyaralunk Barcelonában. Mindkét módszer ugyanolyan hatékony.

 • A PrEP alkalmazása rendszeres orvosi felügyelet mellett javasolt, hiszen a gyógyszer károsíthatja a veséket (ha valakinek egyébként is van veseproblémája, vagy az életkora miatt csökkent a vesefunkciója), és gátolja a hepatitis B-vírus aktivitását (ami önmagában nagyon jó, de ha a PrEP-et hirtelen abbahagyják, akkor a vírusfertőzés fellángol). Ezen kívül rendszeres HIV- és STD-szűrés szükséges azoknak, akik PrEP-et használnak. Mindezek háromhavonta. Tehát lehet csak úgy bekapkodni a neten rendelt "truvadát", csak tudni kell, hogy mire érdemes figyelni.

 • És akkor a nagy kérdés: ki írhatja fel receptre itthon a PrEP-et? Teljes áron, receptre bármilyen orvos. Visszanézve a fentieket, a válasz mégis az, hogy gyakorlatilag senki. Vagy az az orvos, aki a fent leírtakat magára vállalja, az felírhatja, de ehhez minimum egy önállóan működő "PrEP-elosztóközpontnak" vagy centrumnak kellene itthon működni, ahol főállású egészségügyi szakemberek csak ezzel foglalkoznak. Amíg ez, és a gyógyszer támogatása, és a magyarországi engedélyezés a megelőzésre nem valósul meg, addig sajnos a PrEP hazánkban is utópia marad. Habár ennek nem kellene így lennie.