Ki mit lát szépnek? Azt gondolnánk, ez szubjektív, és sokan, sokféleképp határozzuk meg, ami nekünk szép. Pedig a válasz sokkal közelebb van a természettudományokhoz, mint a mi sajátnak hitt véleményünkhöz.

A válasz a Φ (phí) görög betű, ami egyúttal egy irracionális számot is jelöl, ez pedig: 1,618. Ezt a számot hívják az arany aránynak, vagy aranymetszésnek. Ez az arány, mármint az 1:1,618, az alapja rengeteg, természetben is fellelhető méretnek, illetve aránynak, és művészeti alkotásnak: a csigaház csavarjainak, egyes kristályok térszerkezetének, a Fibonacci-számsornak, vagy da Vinci híres vitruviusi emberalakjának ábrázolásának.

Ha a szépészetnél maradunk, kutatásokkal és több száz ember véleményének kikérdezésével bizonyították, hogy arcunk (és testünk) bizonyos részei minél inkább úgy aránylanak egymáshoz, mint 1 az 1,618-hoz, annál szebbnek tartjuk. A legegyszerűbb ilyen aránypár az arc hosszának és szélességének egymáshoz viszonyítása. De meghatározhatunk kisebb egységeket is, mint például az ajkak "magassága" az orr szélességéhez viszonyítva.

Nem véletlen, hogy a közvélemény által "szépnek" tartott emberek, vagy ábrázolások arányai, mint pl. Brad Pitt, David Beckham, vagy Nofretiti szobra, állnak a legközelebb a tökéleteshez - legalábbis matematikailag.

Hölgyeim, uraim, elő a vonalzóval, és méricskéljenek!

(http://www.menstylefashion.com/)