Hányszor halljuk, olvassuk, nézzük napról napra reklámokban, plakátokon, hirdetésekben: anti-aging. Lassan ez a kifejezés, ami "öregedés elleni"-t jelent, olyannyira elcsépeltté és megszokottá válik a szépségiparban, hogy a lényegről megfeledkezünk: minden élőlény minden sejtjébe genetikailag kódolva van az öregedés. Ennek a jeleit lehet csökkenteni, vagy akár eltüntetni, de megállítani biztosan nem. Mindenki öregszik. Tehát a fenti kifejezés önmagában félrevezető, marketing-fogásnak azonban tökéletes. Hiszen a modern nyugati (és már a keleti) kultúra fogyasztói társadalmában elvárás a ránctalan, sima, üde bőr - a többedik X-ben is.

Ha az öregedésről a sejtek szintjén beszélünk, megkülönböztetünk intrinsic (azaz belülről jövő) és extrinsic (kívülről jövő) öregedést. Az előbbi az, ami ellen nincs mit tenni. Bőrünk akkor is megöregedne, ha egész életünkben hermetikusan be lennénk zárva egy üvegkalitkába, ahol semmilyen szennyeződés vagy sugárzás nem érné kültakarónkat. Az extrinsic aging ellen viszont fel lehet venni a harcot. Minden olyan behatás, amely károsítja a hámsejtek DNS-ét, vagy a kötőszövet rostjait és a sejt közötti állományt, az öregedés felé visz. Ilyen a pl. légszennyezés, a nehézfémek, a kemikáliák, az UV-sugárzás, a dohányzás, stb. Ahogy a felhám öregszik, egyre szárazabbá és durvábbá válik, nehezen regenerálódik. Az irhában levő kötőszöveti rostok "elhasználódása" vezet a ráncok kialakulásához, a bőr rugalmatlanságához, megereszkedéséhez. (Utóbbihoz egyébként a bőr alatt levő zsír- és izomréteg lassú elvékonyodása is hozzájárul).

A fenti kép - legalábbis bőrgyógyász körökben - nagyon híres: egy sofőrről készítették, aki majd' 20 éven át ült a volán mögött. Arcának bal felét így állandóan érte a napsugárzás, amiből az üveg csak az UV-B tartományt szűri ki, az UV-A sugarakat azonban nem. Az "eredmény" szembeötlő: az ultraibolya-sugárzás hatására arcbőre a bal oldalon szembeötlően "öregebb". És ezzel el is érkeztünk oda, amit nem lehet megkerülni, ha anti-agingről beszélünk: nincs anti-aging UV-védelem nélkül. Pont. Bizonyítottan az ibolyántúli sugárzás veszi ki a legnagyobb részt az extrinsic bőröregedésből - és nem csak az öregedésből, de a bőrrák kialakulásából is! Egyetlenegy, magát nappali anti-aging termékként hirdető kozmetikumot sem szabad komolyan venni (és megvenni), ha nem tartalmaz UV-szűrőt. Hiába van benne retinol, Q10 koenzim, hialuronsav (ezekről később): ezek tűzoltásra jók. De, egy képletes hasonlattal élve, ha házunkat nem fából, hanem kőből építenénk, akkor lángra sem kapna, és nem kellene oltani...

Természetesen az UV-sugárzást nem lehet mindig és 100%-osan elkerülni. De az általa okozott károkon lehet javítani. Mivel ezen sugárzás hatására szabadgyökök termelődnek, amelyek károsítják a sejt DNS-ét és a kötőszöveti rostokat, minden olyan anyag, ami "befogja" ezeket a szabadgyököket, gyakorlatilag anti-agingnek tekinthető. Ezek az antioxidánsok, pl. retinol, zöldtea kivonat, C- és E-vitamin, gránátalma-kivonat. Emellett természetesen kerülni kell az egyéb olyan tényezőket (dohányzás, légszennyezés), amelyek szintén fokozzák a szabadgyök termelődést.

Tehát ha valódi anti-aging terméket keresünk, akkor a már jól ismert összetevő-listában az UV-szűrő összetevők mellett a fentieket keressük. A ráncokról és azok eltüntetéséről, a kollagénről és a hialuronsavról (mivel utóbbi kettőt hihetetlen hype övezi), és a retinolról önmagában egy későbbi bejegyzésben tudósítok.