A bőrgyógyászat sava (-borsa): a hyaluronsav

Amikor esztétikai bőrgyógyászatról, vagy kozmetológiáról van szó, egy kifejezés biztosan elhangzik, ez pedig a hyaluronsav. Amellett, hogy ez az anyag a szervezetünkben természetesen is megtalálható (egy átlagos testsúlyú emberben kb. 15 gramm "saját készítésű" hyaluronsav van), kívülről is be lehet vinni, és ezt meg is tesszük, akár injekció formájában, akár krémekben, oldatokban, de valaki megissza, vagy kapszulában veszi be. A cél a reklámok ígérete alapján egy: a ránctalanítás. Sajnos ez attól függ...

Nem kívánok a kémiában túlságosan elmerülni, a lényeg, hogy ez az anyag rengeteg sok (több tízezer) egymással összekötött cukormolekulából áll. Amiért a hyaluronsav érdekes, az az, hogy rengeteg sok vizet képes maga mellé kötni: elméletben egy gramm kb. 6 litert. Természetesen ez a természetben sosem következik be. Viszont a hyaluronsav és a víz együtt egy zselé-szerű anyagot alkot, ami részt vesz a szem, a porcok, ízületek, és a bőr felépítésében. Ez a zselé állag véd a sérülésektől, rugalmas, és rendkívül jó közeget biztosít számos kémiai és biológiai reakció lezajlásához.

A bőrünkben a hyaluronsav a felhám alsó rétegében, és az irhában, a hám alatti rétegben található meg. A hámban fontos szerepe van a hámsejtek megfelelő osztódásában és fejlődésében, az irhában pedig a sejt közötti állomány alkotórésze, és itt számos folyamatban részt vesz, mint például immunrendszeri reakciók és sebgyógyulás. Ezt az irhát úgy képzeljük el, mint egy rugós ágymatracot: a rugók a kollagénmolekulák, a töltőanyag pedig a hyaluronsav és hozzá hasonló molekulák, amik a fent is említett zselés, rugalmas, víz alapú közeget biztosítják. 

Most, hogy látjuk, milyen fontos és sokoldalú molekuláról beszélünk, lássuk, miért jó ezt kívülről is bevinni. A legtöbb ember a hyaluronsavat két, orvosilag eléggé különböző dolog kapcsán ismeri: a ráncfeltöltő injekciók, és a külsőleg alkalmazott krémek. A legtöbb félreértés is ebből fakad. Ez az anyag azért rendkívül jó a ráncok feltöltésére, ha bőrbe injekciózzák, mert egyrészt természetes (nem alakul ki ellene immunreakció), másrészt a zselé állag miatt hatásosan tölti fel a ráncokat, harmadrészt pedig lassan bomlik le, tehát a hatása félig-meddig tartósnak mondható. És a legtöbb ember ezek alapján hiszi azt, hogy ugyanilyen hatás érhető el, ha ugyanezt az anyagot krém formájában a bőrre kenik. Sajnos nem, és itt jön a reklámok leleplezése. Kétség kívül jó hatást lehet elérni, ha hyaluronsav tartalmú kozmetikumot használunk, de ez csupán abból fakad, hogy maga a molekula sok vizet képes megkötni, magyarul hidratálja a bőrt - ezzel csak a legfinomabb, felszíni ráncok tüntethetőek el, néhány órára. Mivel a hyaluronsav egy óriásmolekula (emlékezzünk a több tízezer összekapcsolódó cukormolekulára), már csak méreténél fogva sem fog olyan mélységbe felszívódni, ahol a bőrben természetesen is megtalálható (vagy ahová injekció formájában be tudjuk adni). Tehát a felszínen rendkívül jól hidratál, a hámba részlegesen bejutva javíthatja annak szerkezetét, de olyan átütő ránctalanító hatást, mint egy hyaluronsavas ráncfeltöltés, ne várjunk. Rendkívül hívogatóan hangzik, amikor reklámok azt állítják, hogy ezt az óriásmolekulát "apróra vágták", hogy jobban felszívódjon: ezzel a hidratáló hatás is csökken (minél nagyobb a molekula, annál nagyobb a vízmegkötő képesség).

Azt pedig, hogy szájon át fogyasztva a bőrünkbe kerül és ránctalanít, még sajnos egy vizsgálat sem igazolta, marketing-fogásnak azonban kitűnő. Ha ez így lenne, minden kliensemet kocsonya-diétára fognám. De így maradjunk csak az észszerű, személyre szabott felhasználási lehetőségeknél.