Érzékeny bőr: marketing vagy tudomány?

Elöljáróban csak egy szám: 25%. Ekkora hányada volt az új kozmetikumoknak "érzékeny bőrre" felirattal ellátva 2014-ben és 2015-ben. Pedig az "érzékeny bőr" önmagában nem orvosi, és még csak nem is bőrgyógyászati kategória. A bőrbetegek 20-80%-a (ami elég nagy szórás...) állítja magáról, hogy érzékeny a bőre, pedig magát a kifejezést a marketing hívta életre.

Van érzékeny bőr a bőrgyógyászatban?

Ha érzékeny bőrről beszélünk, a legtöbbször az arcbőrünkre gondolunk (nem mellesleg a legtöbb kozmetikumot is ide visszük fel). Azt sokan tudják, hogy az allergiás eredetű kórképek gyakorisága a modern világban mondjuk az ipari forradalom előtti időknek többszöröse. Ennek a trendnek megfelelően, nyilván egyre emelkedik azok száma, akiknek a bőre allergiás reakció(ka)t mutat egy-egy allergénnel szemben. Ez a kontaktdermatitisz, az ekcéma egy fajtája. Atopiás ekcémából is egyre több van. És a rozácea sem ritka bőrbetegség manapság. De komolyan indokolja mindez, hogy a kozmetikumok negyede érzékeny bőrre legyen kifejlesztve? Nem. De az emberek szeretnek különlegesnek tűnni és egy bizonyos "szubkultúrába" tartozni - a kozmetikumok "érzékeny bőrre" pont azt az extra törődést adják (ugye, még reklámszlogenben is visszatér ez a kifejezés?!), ami táplálhatja ezt a különlegesség-érzést. És ez a marketing.

Bizonyítandó, mennyire labilis alapokon áll az érzékeny bőr fogalma, érdekes tesztet végeztek önkéntesekkel, akiknek saját véleményük szerint érzékeny volt a bőrük: egyik oldali orcájukat csapvízzel, másik oldali orcájukat hígított tejsavval kenték be. Az eredmény: a résztvevők fele nem tudta megkülönböztetni, melyik oldalon melyik anyag van (a hígított tejsav azért tudja csipkedni a bőrt). Magyarul, nekik speciális antennáik vannak arra, hogy - érzékeny bőr hipotézisüket alátámasztandó - bármi irritálhatja a bőrüket, akár a csapvíz is.

Inkább a hatóanyag a rossz, nem a bőrünk

Mint mondtam, nincs olyan, hogy érzékeny bőr. Van ekcémára hajlamos bőr, van atopiás bőr, van rozáceára hajlamos bőr, vagy esetleg seborrhoeás. Ha egy kozmetikum használatát követően bőrproblémák lépnek fel, az attól van, hogy bőrünk alapbetegségét, vagy hajlamát, valamivel életre keltettük. Vagy csak szimplán olyan anyagokat vittünk fel a bőrre (denaturált alkohol, illatanyagok, levendula, kamilla, stb), amelyek egy egészséges emberen is tüneteket produkálnak, nemhogy egy rozáceás arcon. Sőt, szomorú tény, de sok kozmetikai cég olyan hatóanyagokat lát el "érzékeny bőrre" címkével, amelyek önmagukban okozhatnak bőrirritációt (pl. allantoin, kamilla). Nem akarok hadat üzenni ezeknek a kemikáliáknak, de mindenkinek tudnia kell, mit szeret a bőre, és mit nem. Kényelmes arra hivatkozni, hogy érzékeny a bőrünk, csak a rest sajnos kétszer fárad.

(felhasznált irodalom: http://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/sensitive-skin/how-sensitizing-ingredients-hurt-skin.html?fdid=sensitive-skin)