Aki kicsit is jártas a szépség és az esztétikai bőrgyógyászat témájában, az biztosan találkozott már a rejuvenáció elnevezéssel: szó szerinti fordításban újrafiatalítást jelent, és minden eljárásra, módszerre rá lehet húzni, amivel főként az arcbőrt próbálják az örgedés látható jeleitől megszabadítani. És amíg a mainstream szépészet meg is maradt ennél a fogalomnál, no meg az anti-agingnél (ami önmagában egy szörnyen negatív kifejezés), addig az innovációra vevő, haladó szemléletű bőrgyógyász ismeri a prejuvenáció fogalmát. És most Te is megismerheted.

Egy esztétikai bőrgyógyászattal foglalkozó cikkben olvastam a következő találó hasonlatot: ha egy papírlapot négyrét hajtunk, majd ismét kibontjuk, akkor a keletkezett törésvonalakat sem lexikonokkal, sem elefántok talpa alatt nem lehet annyira elsimítani, hogy eltűnjenek. Habár a bőr ráncaival nem ennyire kilátástalan a helyzet, de valóban: nehezebb megszüntetni őket, mint megelőzni. És itt jön a képbe a prejuvenáció, ami egy szójátékkal szó szerint "elő-fiatalítást" jelent. A lényege, hogy már viszonylag korán, a harmincas éveinkben, még mielőtt az (arc)bőr öregedésének első jelei megjelennének, felkészítjük a bőrünket, hogy mindez ne, vagy nehezebben, vagy később következzen be. Ez most bonyolultnak hangzik, pedig a formula viszonylag egyszerű: gondoskodni arról, hogy

  • a felhám kellően vastag és kompakt szerkezetű,
  • a dermiszben, tehát a bőr középső rétegében pedig egészséges és elegendő mennyiségű kollagén és kötőszöveti rost legyen.

Ha ezek adottak, akkor sokkal nagyobb sikerrel tudjuk elejét venni a bőr elvékonyodásának, megereszkedésének, a ráncok kialakulásának és az arcbőr fakóvá, egyenetlenné válásának.
És mi a recept? Egy prejuvenációs program három lépcsőből áll:

  • a bőrápolás alapos optimalizálása, olyan kozmetikumok alkalmazásával, amelyek antioxidánsokkal és retinol-származékokkal megvédenek a környezet káros hatásaitól, illetve "helyre teszik" a bőrsejtek működését,
  • a felhám kompaktabbá tétele és a dermiszben levő kötőszöveti rostok termelődésének serkentése csak néhány eljárással fokozható, ezek a mikrotűs kezelések, és néhány lézerkezelés,
  • és végül a korán elkezdett botulinum-toxin kezelések, hiszen egy ránctalan bőrön a botox valóban megelőzi a ráncok kialakulását (valószínűleg ez a lépés nyeri el a legkevesebb ember tetszését, és természetesen kihagyható, bár ma egy botox kezelés minimális rizikóval és kellemetlenséggel jár, és megfelelő dozírozással a leginkább rettegett szobor-szerű, kifeszített arc is elkerülhető).

Ez így talán sok volt egy bejegyzésnek, de arra talán elég, hogy elgondolkozz: jobb a már kialakult problémák ellen küzdeni szálbehúzásokkal, töltésekkel és hasonló, átmeneti megoldást jelentő beavatkozásokkal, vagy inkább tudományos alapokon felkészíted arcbőröd az öregedésre.
Egy következő posztban részletesen kifejtem, mit kell még tudni a prejuvenációról. Ha érdekel, és élőben is hallanál róla, vagy esetleg bele is vágnál, akkor keress a Genium Orvosi Központ rendelésén!