Végbéltáji viszketés: így szabadulhatsz meg tőle!

A végbéltáji viszketés (pruritus ani) egyike a legtöbb szégyent és szenvedést okozó bőrbetegségeknek, amelyek az intim régiót érinthetik. Számos oka és kezelési módja van, mégis, kevesen tudnak gyorsan és hatásosan megszabadulni a panaszoktól. Mutatom, hogyan van rá mód. Figyelem, a cikkben a forrásként megjelölt oldalról származó információk vannak kiegészítve a saját szakmai, a mindennapi betegellátás során gyűjtött tapasztalataimmal.

Gyakoriság és okok

A végbéltáji viszketés a népesség 1-5%-át érinti, tehát gyakori állapotról van szó. Szerencsés esetben csak átmeneti jellegű, viszont gyakran elhúzódóvá, krónikussá válik. Az itt jelentkező viszketés hátterében majdnem mindig található valamilyen kiváltó tényező (a cikk 75%-ot ír, szerintem ez inkább 95%), az alapbetegség gyógyítása nélkül pedig a panaszok gyorsan visszatérnek. Sajnos azonban, a bőrünk úgy működik, hogy minél többet és jobban vakarjuk, annál jobban viszket: ez a viszketés-vakarás ördögi köre, ezért rendkívül fontos a tüneti kezelés is!

A viszketés-vakarás ördögi köre.   https://www.skin-care-health.org/anal-itch.html

A viszketés-vakarás ördögi köre.
https://www.skin-care-health.org/anal-itch.html

A saját praxisomban a leggyakrabban látott három ok, ami ánusz viszketés okoz, a gombás bőrfertőzés, a bélférgesség, és az ekcéma. Ezeken kívül persze szóba jöhet más is, sőt, makacs és kezelésre nem reagáló esetekben az egész szervezetet érintő betegségeket is javasolt kizárni (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, stb.) habár ezek általában a bőrfelület egészén jelentkező viszketést okoznak. A leggyakoribb proktológiai oka a viszketésnek az aranyeres csomók, ezért a végbéltáji viszketéssel jelentkező pácienseknek mindenképpen javasolt egy proktológiai vizsgálat is.

Lehet ekcéma

A nedves törlőkendők és illatosított(-színezett) WC-papírok elterjedésével egyre gyakoribbá válik a végbélnyílás körüli viszketés, hiszen ezek számos olyan anyagot tartalmazhatnak (pl. illatanyagok, növényi kivonatok, konzerválószerek), amelyek ekcémát tudnak provokálni. Ritkábban ugyan, de pl. síkosító, vagy akár ízesített óvszer is tud hasonlóképp viselkedni. A páciensek által használt házi kezelésekről (pl. teafaolaj, körömvirágkrém, Fenistil gél) nem is beszélve. Nagyon fontos, hogy ezeket a tényezőket tisztázzuk, és a kezelés részét képezze a túlzásba vitt higiénia mérséklése: vécézés után "sima" fehér, illatmentes toalettpapír használata, és utána esetleg langyos vizes mosakodás mosakodókenőccsel (ugyanis a szappan vagy tusfürdő tovább tudja szárítani és irritálni a már egyébként is igénybe vett bőrt). A panaszok csillapítására orvos által felírt kortikoszteroid-tartalmú kenőcs alkalmazható.

Lehet gombafertőzés

A végbélnyílás területén szintén gyakori a felületes gombafertőzés, hiszen a gombák három dolgot imádnak: a meleget, a sötétet és a nedvességet, és ez a három sajnos hajlamos egyidejűleg jelen lenni ebben a régióban. És hogy honnan lesz gombánk? Nos, általában a beleinkből és a bőrünkről, ahol normálisan is élnek. A célzott kezelés miatt javasolt a gombatenyésztés elvégzése, illetve a kezeléssel párhuzamosan a hajlamosító és fenntartó tényezők (a fent felsorolt meleg, nedvesség, sötét) lehetőség szerinti kizárása: szellőző, nem szoros, lehetőleg pamut fehérnemű viselése, izzadás (testmozgás) mérséklése.

Lehet bélférgesség

Rém ijesztőnek hangzik, pedig a bélférgesség egy gyakori állapot, és a kezelése is pofonegyszerű - csak ritkán gondolnak rá. Különösen a cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) fertőzésre igaz, hogy főként éjszaka jelentkező, kínzó viszketést okoz. Véleményem szerint a bélférgesség kezelése sokkal egyszerűbb és előbbre való, mint a diagnosztikája: a három napig szedendő féregirtó gyógyszer olcsó, nem szívódik fel a belekből, ezáltal alig van mellékhatása, szemben a székletmintás-laboros féregpete-kutatással, ami nem is mindenhol elérhető, és nem is mindig vezet eredményre.

forrás: https://www.uptodate.com/contents/approach-to-the-patient-with-anal-pruritus