Bőrtünetek a nemi szerven, amik teljesen ártalmatlanok (figyelem: 18+ tartalom :))

Ha valaki észrevesz valami szokatlant a nemi szerv bőrén, általában pánikba esik, és rögtön arra gondol, ez biztos valamilyen nemi betegség tünete lehet. Gyakran elfelejtjük, hogy “koronaékszereink” bőre is majdnem ugyanolyan felépítésű, mint a bőrünk máshol a testünkön. Így itt is megjelenhetnek piros foltok, pattanások, anyajegyek, stb., amelyek miatt nem aggódnánk, ha mondjuk a karunkon lennének. Most mégis azokat a tüneteket gyűjtöttem össze, amik viszonylag gyakoriak és általában megijesztik az embereket. A képek a szenzitív tartalom miatt kattintásra nyílnak meg.

Papillomatosis a hüvelybemenetnél. Forrás: nejm.org

Papillomatosis penis/vulvae

Hívják őket pearly penile papules-nak is, ha a péniszen vannak. Teljesen ártalmatlan apró “kinövések” a makk peremén, illetve nőknél a hüvelybemenet körül. Semmi közük a HPV-hez, és teendő sincs velük. Talán megnyugtató a tény, hogy az emberek kb. 50%-ánál vannak jelen ilyenek. Az eltávolításuk általában nyögvenyelős, és fennáll a hegesedés veszélye, ezért jobb nem bolygatni őket.

Pearly penile papules

Angiokeratomák a nagyajkakon

Angiokeratomák

Lebutítva éranyajegynek is lehetne hívni őket. Általában a herezacskó, illetve a nagyajkakon fordulnak elő ezek a tűszúrásnyi, általában sötétlila pöttyök. Nem jeleznek betegséget, kivéve akkor, ha extrém sok (értsd: több mint 100) van belőlük, ez ugyanis egy ritka genetikai betegség tünete lehet.

Felszínes faggyúmirigyek. Forrás: healthtap.com

Faggyúmirigyek

Fordyce-foltoknak is hívják őket. Túl nagyra nőtt, vagy túl felszínes faggyúmirigyek, ennyi. Általában sárgásak, 2-3 mm átmérőjűek, nyálkahártyán laposak, a bőrön kicsit kiemelkedhetnek, néha szőrszál is nőhet ki belőlük. Ha begyulladnak, akkor pattanás lehet belőlük, ebből a nemi szervek területén könnyen alakulhat ki ciszta, ami csupán esztétikai problémát okoz.

Spagetti-szerű köteg a makk alatt. Forrás: eskin.com.tw

Nyirokér-gyulladás

Általában férfiaknál látható, a makk alatt a bőrön megjelenő spagetti-szerű megvastagodás. Leggyakrabban fokozott fizikai igénybevételt követően alakul ki, és magától elmúlik, kezelést nem igényel.

Pigmentfoltok a kisajkakon. Forrás: brooksidepress.org

Pigmentfoltok

Ha sok van belőlük, melanosisnak is hívják. Önmagában ártalmatlan, de folyamatos kontrollt igényel, mert nehéz észrevenni, ha valamelyik folt elkezd megváltozni: ez rosszindulatú folyamatra is utalhat. Erősen javasolt, hogy legalább évente digitális anyajegyszűrés keretében az adott évi “állapot” rögzítésre kerüljön, így könnyű követni a változást.

A képek forrása a dermnetnz.org, ill. ettől eltérő esetben a képaláírásban megjelölve.